Noin kaksi kolmasosaa suomalaisista harrastaa tai on joskus harrastanut vedonlyöntiä. Ammattimaisia veikkaajia maassamme on silti vain muutama kymmen. Miten he ovat päässeet tekemään rakastamaansa asiaa siinä määrin, että he onnistuvat saamaan siitä elantonsa? Tämä on sen verta mielenkiintoinen kysymys, että päätimme tutkia sitä lähemmin.

Jos tahdot ryhtyä suoraan tutustumaan vedonlyöntimarkkinoihin, kannattaa lähteä merta edemmäs kalaan: kotimainen Veikkaus ei nimittäin ole ammattipelaajien piirissä juuri muuta kuin aihe nauruun. Jos tahdot kosketuksen ammattilaisten suosimiin alustoihin, lataa puhelimeesi vaikkapa Unibet mobiilisovellus. Unibet on pohjoismainen vedonlyöntiyhtiö, jolla on pitkät perinteet rahapelien tarjoamisesta internetissä.

Jäitä hattuun

Odotusten on syytä olla realistisia haaveiltaessa ammattimaisen vedonlyöjän urasta. Tämä ura ei nimittäin ole helppo oikotie onneen, eikä ammattiveikkaajan elämä varsinkaan ole stressitöntä. Jos siis etsit huoletonta elämää ja nopeaa tietä leveään leipään, kannattaa harkita muita uravaihtoehtoja.

Osa vedonlyöntiin kohdistuvista odotuksista on syntynyt vääristä mielikuvista – sosiaalisessa mediassa monenkarvaiset ”urheilujätkät” ja hikipantakaverit hehkuttavat ilmaisia vetovihjeitään ja voittaneita pelitositteitaan, mutta yleensä nämä ovat vain omaan pussiinsa pelaavia puliveivareita.

Ammattivedonlyöjäksi voi silti kyetä harjoittamaan itsensä. On kuitenkin syytä omata rauhallinen ja analyyttinen luonteenlaatu, eikä sinnikyydestä ja periksiantamattomuudestakaan ole haittaa. Vedonlyönti ei ole somessa kiiltävää glamouria vaan raakaa työtä päivästä toiseen.

Pää on syytä pitää viileänä myös siksi, että heikot pelijaksot eli arkisemmin tappioputket tulevat taatusti tutuiksi kaikille pelaamista ammatikseenkin harrastaville. Ne kuuluvat pelin henkeen, ja ne päättyvät aikanaan.

Pelaatko voittajaa…

Vedonlyönnin ammattimainen (tai jopa ammatillinen) harjoittaminen voidaan karkeasti jakaa kahteen tapaan. Ensimmäisessä joukkue- tai urheilija-analyysi on avainroolissa ja pääpaino voittajasuosikin etsimisessä. Moni käsittää, että tästä ja vain tästä vedonlyönnissä on kyse. Aivan näin yksinkertainen asia ei kuitenkaan ole.

Tätä pelitapaa harjoittavan pelaajan on syytä erikoistua. Harrastajapelaajat pelaavat lähinnä isoja otteluita ja sarjoja: Mestarien Liiga, Stanley Cup, isot arvokisat, jne. Nämäkin voivat yllättäjien kautta tarjota hyviä täkyjä ja pelikohteita, mutta yleisesti ottaen näiden tapahtumien markkinat ovat niin sanotusti täynnä.

Löydä oma erikoistumisalasi, oma lokerosi. Hyvä ajatus voisi olla erikoistua vaikkapa jonkin ison lajin (jalkapallo, jääkiekko, koripallo…) pieneen sarjaan. Jos vaikkapa asut jollakin jalkapallon Ykköstä tai Kakkosta pelaavan joukkueen kotipaikkakunnalla, tee itsellesi palvelus ja ala seurata tämän joukkueen edesottamuksia. Nopeasti voit saavuttaa ison edun muihin vedonlyöjiin. Toinen tapa erikoistua voisi olla suhteellisen pienen lajin seuraaminen, esimerkiksi pöytätenniksen tai maahockeyn.

…vai etsitkö parhaita kertoimia?

Toinen suosittu lähestymistapa pelaamiseen ammattilaisten parissa on parhaiden kerrointen metsästäminen. Oikeastaan kaikki edellä mainittu pätee myös tässäkin pelimallissa, mutta pääpaino on kuitenkin ottaa kaikki irti siitä, että kansainvälisillä pelimarkkinoilla toimii useita eri vedonlyöntitoimistoja ja vedonvälittäjiä. Tämän ansiosta tarjolla olevissa kertoimissa voi olla suuriakin eroja.

Tämän tyylistä pelaamista harjoittavan pelaajan ei tarvitse olla matemaattisesti erityisen lahjakas, mutta todennäköisyyslaskennan tulee olla jossakin määrin tuttua puuhaa. Verkossa on myös runsaasti erilaisia kerrointen vertailusivustoja, jotka auttavat kymmenien eri vetovälittäjien vertailussa.

Luonnollisesti sinun tulee olla ammattilaisena useiden eri pelisivustojen rekisteröitynyt asiakas, jolloin pääset nopeasti tarttumaan kulloisiinkin parhaisiin kertoimiin. Rekisteröityminen vie kuitenkin tavallisesti alle viisi minuuttia, eikä haittaa ole siitäkään, että pääset nauttimaan uuden asiakkaan tervetulobonuksista.

Alan parista löytyy muitakin uramahdollisuuksia

Vedonlyönti ja rahapelaaminen laajemmaltikin ovat kuitenkin täynnä myös muita uramahdollisuuksia kuin pelaajan roolissa. Niihin tarttuminen ei myöskään sulje tulevaa ammattivedonlyöjän uraa pois – päinvastoin.

Esimerkiksi asiakaspalvelutöitä löytyy kansainvälisiltä vedonlyöntitoimistoilta runsaasti. Vaatimus on hyvä asenne työntekoon, englannin (ja tietenkin suomen tai jonkin muun kielen) taito ja tietotekniset perusvalmiudet. Etua on tietenkin asiakaspalvelukokemuksesta.

Myös koodareille ja vaikkapa graafikoille löytyy tilausta, samaten talousalan asiantuntijoille. Urapolku kansainvälisessä peliyhtiössä voi aueta nopeastikin, ja vaikka aloittaisit aivan pohjalta, saat arvokasta kansainvälistä työkokemusta.