Harvalla EU-maalla menee taloudessa yhtä lujaa kuin Maltan pienellä, keskellä Välimerta sijaitsevalla saarivaltiolla. Ei ole täysin liioiteltua puhua jopa talousihmeestä. Matala verotus ja rahapeliala ovat eräitä avainteemoja tämän artikkelin parissa, mutta pelkästään niihin ei Maltan menestys perustu.

Mikäli itse haluat tutustua Maltaan, onnistuu se keväästä syksyyn suorilla Finnairin lennoilla. Paljon julkisuudessakin olleeseen maltalaiseen rahapelaamiseen tutustuakseen ei kuitenkaan tarvitse lähteä matkalle: ota esimerkiksi Betway bonus 2022 testattavaksi ja näe itse, mistä on kyse.

Millainen ympäristö Malta on?

Yrityksille, työntekijöille ja sijoittajille Malta on monellakin tapaa erittäin houkutteleva kohde. Kyseessä on Euroopan unionin jäsenmaa ja muutoinkin varsin vakaa ja moderni länsimainen yhteiskunta. Sijoittajien ei tarvitse olla erityisen peloissaan sijoitustensa kohtalosta: Maltan tasavallan poliittinen ympäristö on varsin vakaa. Käytännössä maassa vallitsee kaksipuoluejärjestelmä. Viime vuodet vallan kahvassa on ollut pääministeri Joseph Muscatin keskustavasemmistolainen työväenpuolue.

Maltan verotus on yritysten kannalta erittäin houkutteleva. Osakkeenomistajat saavat käytännössä veronpalautuksina takaisin maksamansa osuuden yritysten veroista. Vaikka paperilla yritysvero olisikin 35 %, maksetaan tästä kuusi seitsemäsosaa takaisin, jolloin osakkeenomistajan yritysvero on käytännössä siis vain 5 %. Lisäksi Maltan ALV-kanta on varsin alhainen, vain 18 %.

Sen lisäksi että saatavilla on melko korkeasti koulutettua paikallista työvoimaa, Maltalle on ollut helppo houkutella osaamista myös ulkomailta. Miellyttävä aurinkoinen ympäristö on jo yksinään iso vetovoimatekijä, EU-kansalaisten muuttamisen helppous toinen. Yritysten ja työntekijöiden toimimista helpottaa myös se, että englanti on maltan kielen ohella toinen maan virallisista kielistä.

Maan työttömyysprosentti kielii osaltaan onnistuneesta politiikasta: helmikuussa 2019 se oli vain 3,5 %. Käytännöllisesti katsoen voidaan siis puhua täystyöllisyydestä, ja monilla sektoreilla maassa vallitseekin pula osaavasta työvoimasta. Talouden kasvuluvut ovat olleet varsin huimia: vuonna 2017 kasvu oli 6,6 %.

Kritiikkiinkin kuitenkin on aihetta. Varsinkin työntekijöiden kannalta oman haasteensa Maltalle muuttamiseen ja sinne asettumiseen aiheuttaa tällä vuosikymmenellä hurjaan tahtiin nousseet elinkustannukset. Etenkin vuokrat ovat nousseet paikoin jopa yli 100 % alle kymmenessä vuodessa, ja sähkö kuuluu Euroopan kalleimpiin. Ajoittain ilmanlaatu on varsin huono, eivätkä korruptiosyytöksetkään ole tuntemattomia.

Rahapeliala ja pankkisektori magneetteina

Miksi juuri niin moni rahapeliyhtiö eli nettikasino tai vedonlyöntisivusto toimii Maltalta käsin? Käsittelimme jo verotukseen liittyvää aspektia, mutta missään syyssä matala yritysvero ei ole ainoa syy juuri rahapeliyhtiöiden keskittymiselle tähän saarivaltioon. Malta Gaming Authority on vähintään yhtä suuri syy.

Malta Gaming Authority eli MGA on Maltan rahapeliviranomainen, jonka vastuulla on myöntää toimintalisenssejä saarelle rekisteröityneille yhtiöille. MGA vastaa myös lisenssiehtojen valvonnasta. Erityispiirre MGA:n pelilisenssissä on se, että se mahdollistaa pelien tarjoamisen myös muissa EU-maissa verovapaasti. Koko rahapelialan toiminnalla on maalle erittäin merkittävä taloudellinen vaikutus, jopa noin 15 % Maltan BKT:sta.

Rahapelien ohella Maltalla on kokoonsa nähden myös erittäin suuri pankki- ja finanssialan keskittymä. Maassa toimii tätä nykyä 25 lisensoitua pankkia, joista vain kolme on maltalaisten enemmistöomistuksessa. EU-jäsenyys ja euroalueeseen kuuluminen ovat tehneet maasta entistä houkuttelevamman finanssialan toimijoille, samaten toki mahdollisuus aggressiiviseen verosuunnitteluun. Pankkien finanssivalvontaa harjoittaa Malta Financial Services Authority (MFSA).

Kuusi Maltalla toimivasta 25 pankista on suuntautunut lähinnä kotimaisten asiakkaiden palvelemiseen, loput ovat huomattavasti kansainvälisemmälle asiakaspohjalle suuntautuneita ja vähemmälti kytköksissä paikalliseen talouteen. Yhteensä pankkien varojen volyymi on suurudeltaan noin 450 % Maltan BKT:sta.